Βρυξέλλες, 8 Φλεβάρη 2014, Ανακοίνωση

Publié: février 17, 2014 dans P/Actualité
« Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της κοινωνικής αντίληψης και της κοινωνικής προστασίας »

Μια ευρωπαϊκή εκστρατεία για την υπεράσπιση της υγείας και της κοινωνικής προστασίας από 7 έως 25 Μάη!

Στις 7 και 8 Φλεβάρη 2014 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το ξεκίνημα μιας συντονισμένης σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκστρατείας, με ορίζοντα τις 25 Μάη, ημερομηνία των ευρωπαϊκών εκλογών.  

Αυτό το ξεκίνημα έγινε με την δημοσιοποίηση στις 7 Φλεβάρη, στις 9 και 30, ενός ευρωπαϊκού Μανιφέστου, που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό του Βελγίου και ταυτόχρονα σε 11 ευρωπαϊκές πρεσβείες – με το αίτημα να το διαβιβάσουν στις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους – από αντιπροσωπείες που ήρθαν από όλη την Ευρώπη.

Στη συνέχεια αυτές οι αντιπροσωπείες συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στις Βρυξέλλες όπου κατάθεσαν το αίτημα για καταχώρηση στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας των δημόσιων συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας, αλληλέγγυων και ίσης μεταχείρισης, προσβάσιμων από όλες και όλους. Η ΟΥΝΕΣΚΟ μας απάντησε με μέηλ ότι παρέλαβε το αίτημα μας!

Η διαδήλωση πήγε στη συνέχεια στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου αντιπροσωπεία 8 χωρών έγινε δεκτή και κατάθεσε το ευρωπαϊκό Μανιφέστο ζητώντας απάντηση στις αναλύσεις και διεκδικήσεις μας από τους επίτροπους Μπαρνιέ, Άντορ και Μποργκ.

Τις πρωτοβουλίες αυτές ακολούθησε το απόγευμα της 7ης Φλεβάρη και το Σάββατο 8 η 6η Συνδιάσκεψη του « Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της κοινωνικής αντίληψης και της κοινωνικής προστασίας » που συνενώνει συλλόγους, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και αγωνιστικές συσπειρώσεις.

Η Συνδιάσκεψη εμπλούτισε την κατανόηση μας και οδήγησε στην επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων απέναντι στις φιλελεύθερες πολιτικές, με βάση τις μαρτυρίες και τους προβληματισμούς που προχωρούν σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες: Πορτογαλία, Ελλάδα, κράτος της Ισπανίας, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Ιρλανδία, Σλοβενία.

Η 6η Συνδιάσκεψη έκλεισε με κάλεσμα για δράση προς τους πολίτες, συλλόγους, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, εθνικές ή περιφερειακές συσπειρώσεις υπεράσπισης της υγείας, με κάλεσμα για μια εβδομάδα δράσης από τις 2 έως τις 8 Απρίλη με στιγμή κορύφωσης τις 7 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας. Οι μορφές δράσης θα αποφασιστούν σε κάθε χώρα, ή σε κάθε περιφέρεια.

Η συνδιάσκεψη καλεί για όλη την περίοδο από τις 8 Φλεβάρη ως τις 25 Μάη:

  • Να διαδοθούν μαζικά οι διεκδικήσεις και αναλύσεις του Μανιφέστου για την δημόσια συζήτηση τους από όλους. Για τον σκοπό αυτό θα δημοσιευτεί ένα σύντομο έντυπο, εμπλουτισμένο με μαρτυρίες και ανάπτυξη των επιχειρημάτων.

  • Να απευθυνθούμε στους επαγγελματίες και το προσωπικό υγείας, που υπομένουν τις δύσκολες συνέπειες της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας.

  • Να γίνει αυτή η διεθνής εκστρατεία ορατή και αναγνωρίσιμη σε κάθε ευκαιρία που θα δοθεί από ενωτικές πρωτοβουλίες, ειδικότερα στις 8 Μάρτη (διεθνής ημέρα των γυναικών), την 1η Μάη, αλλά και αντίστοιχα με δράσεις σε τομείς όπως της μετανάστευσης, της ακροδεξιάς, των ηλικιωμένων, της νεολαίας… Σκοπός είναι η εγγραφή και ένταξη στις δράσεις αυτές του ζητήματος των βλαβών που προκαλεί ειδικά ανά τομείς η εμπορευματοποίηση της υγείας.

  • Να κληθούν να πάρουν θέση οι υποψήφιοι των ευρωπαϊκών εκλογών στα ζητήματα που αναδείχνει το Μανιφέστο, ειδικότερα μέσα από δημόσιες συγκεντρώσεις στις οποίες να ζητηθεί από τους υποψήφιους να απαντήσουν στο Μανιφέστο.

  • Να εναντιωθούμε στη συγκρότηση της «διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας» που απειλεί ειδικά την υγεία την κοινωνική αντίληψη και προστασία.

  • Να διευρυνθεί το ευρωπαϊκό δίκτυο προς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών, συλλόγων, συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων…

Η νίκη της ισπανικής « MareaBlanca » («Λευκής Παλίρροιας») που εμπόδισε την ιδιωτικοποίηση 6 νοσοκομείων στην Μαδρίτη συσπειρώνοντας γύρω από το σύνθημα « Η υγεία δεν ξεπουλιέται, υπερασπίζεται» (« lasaludnosivende, sedefiende »), δείχνει το δρόμο σε όλες και όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Είναι εφικτό να νικήσουμε ενάντια στην απληστία των πολυεθνικών της υγείας, του φαρμάκου, των ιδιωτικών ασφαλειών χάρη στην ενωτική και συνειδητή κινητοποίηση των πολιτών.

Les commentaires sont fermés.