«Η θέση της Γαλλίας είναι δίπλα στην Ελλάδα»

Publié: février 17, 2015 dans Uncategorized

source /  france / Μετάφραση : Αθηνά Βλαχάκη

Alexis Tsipras et Francois Hollande

Alexis Tsipras et Francois Hollande à Bruxelles le 12 février. (Reuters)

Κείμενο 50 βουλευτών του Γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος

Είμαστε όλοι στο πλευρό του Τσίπρα. 50 Γάλλοι σοσιαλιστές βουλευτές, επικριτές και παραδοσιακοί υποστηρικτές της κυβέρνησης, συνέταξαν ένα κείμενο ώστε η Γαλλία να στηρίξει πραγματικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η γαλλική εφημερίδα JDD δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα αυτό το άρθρο και τον κατάλογο αυτών των 50 φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρωτοβουλία του σοσιαλιστή βουλευτή Pouria Amirshahi, οι 50 υπογράφοντες το κείμενο προτρέπουν τον Φρανσουά Ολάντ να ηγηθεί αυτού του ευρωπαϊκού επαναπροσανατολισμού, που ο ίδιος είχε υποσχεθεί το 2012. Ενώ το Eurogroupe θα αποφασίσει την Δευτέρα το μέλλον της Ελλάδας, οι 50 υπογράφοντες θα ήθελαν ο Φρανσουά Ολάντ να εγκρίνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την επιθυμία των Ελλήνων να τελειώσει η λιτότητα στη χώρα τους.

«Στον 6ο αιώνα π.Χ., οι Έλληνες επινόησαν το πολίτευμα της δημοκρατίας (από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις δήμος καικράτος δηλαδή « κυριαρχία του λαού »)». Το 2015 απέδειξαν για άλλη μια φορά την πίστη τους σε αυτό το πολιτικό μοντέλο, επανακτώντας την κυριαρχία της χώρας τους, η οποία είχε δημευτεί για χρόνια από την Τρόικα, που οι γάλλοι σοσιαλιστές είχαν καταδικάσει από την αρχή.

Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, έξοδος από την ανθρωπιστική κρίση, κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτιστική αναγέννηση, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν σαφές, η νέα κυβέρνηση στοχεύει τώρα να το θέσει σε εφαρμογή. Ο σεβασμός στην ψήφο των Ελλήνων σημαίνει να τους δώσουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν την επιλογή τους. Έτσι είναι η δημοκρατία.

«Σεβασμός στην ψήφο των Ελλήνων»

Στις 5 Φεβρουαρίου, κατά την 5η συνέντευξη τύπου, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε για την Ελλάδα: «Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να βρούμε έναν τρόπο, να συμβάλουμε σε μια συμφωνία, αλλά με σεβασμό, σεβασμό στην ψήφο των Ελλήνων, αλλά και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεσμεύσεις. Πάνω σε αυτές τις βάσεις εργάζομαι με τους Ευρωπαίους εταίρους μας». Ωστόσο, την προηγουμένη, με έναν τρόπο εντελώς ακατανόητο, η ΕΚΤ σκλήρυνε τους όρους αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς ετοιμαζόταν να προβεί στην μαζική αγορά ομολόγων, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και η ποιότητά τους δεν είναι εγγυημένη. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Αντίθετα, ένα μέρος της λύσης βρίσκεται στην νομισματική αποτίμηση του χρέους.

Η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί υποχρέωση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε πρόθεση να σεβαστεί. Αντίθετα, η εφαρμογή της λιτότητας με τα μνημόνια που επιβλήθηκαν από την τρόικα, έναν παράνομο συνασπισμό, πρέπει επειγόντως να αντικατασταθεί από ένα δημοκρατικό σώμα. Η τρόικα, καθορίζοντας τα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα με υπερφιλελεύθερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είχε βυθίσει τη χώρα σε μια καταστροφική οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Εν τω μεταξύ, η ακαμψία και η γερμανική ορθοδοξία για το ελληνικό χρέος από την αρχή της δημιουργίας του, συνέβαλαν στο να οδηγήσουν την ΕΕ σε μια ολοένα βαθύτερη κρίση. Έχοντας επίγνωση των αιτιών που οδήγησαν τη χώρα τους στη φτώχεια, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον των μνημονίων στις 25 Ιανουαρίου. Επιβάλλοντάς τους νέα μέτρα οικονομικής καταστολής θα είναι μια βαριά υπονόμευση της κυριαρχίας τους, με συνέπειες και για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται

Η Ελλάδα είναι ένας σύμμαχος της Ευρώπης, και αυτή η συμμαχία μπορεί να δείξει έναν καινούργιο δρόμο ενός νέου προσανατολισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής, αυτού που τοποθετεί τους πολίτες στο επίκεντρο όλων των θεμάτων, πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων. Αυτού που συνδυάζει το σεβασμό στους κοινούς κανόνες και την αποφασιστικότητα για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Η συνειδητοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ότι η λιτότητα οδηγεί σε αδιέξοδο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για τον επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το νέο μονοπάτι πρέπει να συγκλίνουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, πλάι-πλάι. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν μαζί να επιτρέψουν σε όλους τους Ευρωπαίους να κοιτάξουν το μέλλον τους με εμπιστοσύνη.

Στο όνομα αυτού του μέλλοντος η Γαλλία θα πρέπει να κρατήσει μια ξεκάθαρη πολιτική στάση, απευθυνόμενη στους Έλληνες όπως και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, στηρίζοντας την ελληνική απαίτηση να κάνει βιώσιμη την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, συνηγορώντας υπέρ μιας γνήσιας ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης αντί των επιταγών της τρόικας, υποστηρίζοντας τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που το ελληνικό κράτος πρέπει να αποδεσμεύσει, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες επενδύσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Έτσι, η Γαλλία θα αναλάβει μια νέα πολιτική ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης. Αυτή η κρίσιμη στιγμή μας δεσμεύει όλους, γιατί μπορούμε έτσι να εξασφαλίσουμε τον επαναπροσανατολισμό των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ιδίως η πλειοψηφία του στην Βουλή, θα πρέπει να συμμετέχει πλήρως στον καθορισμό των θέσεων που υποβάλλονται από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο Σοφοκλής μας δίδαξε ότι υπάρχουν φορές που ο μόνος νόμος που μετράει είναι αυτός της δικαιοσύνης. Αυτόν επέλεξαν οι Έλληνες, αυτόν πρέπει να υποστηρίξουμε».

Οι υπογράφοντες :

Amirshahi Pouria, Βουλευτής

Martin Édouard, Ευρωβουλευτής
Assaf Christian – Βουλευτής
Bachelay Alexis – Βουλευτής
Balas Guillaume – Ευρωβουλευτής
Baumel Laurent – Βουλευτής

Baumel Philippe – Βουλευτής
Bechtel MarieFrançoise – Βουλευτίνα
Blazy JeanPierre – Βουλευτής
Bouziane Kheira – Βουλευτίνα
Bruneau Isabelle – Βουλευτίνα
Cabanel Henir – Γερουσιαστής
CarreyConte Fanélie  – Βουλευτίνα
Chabanne Nathalie – Βουλευτίνα
Chauvel Dominique – Βουλευτής
Cherki Pascal – Βουλευτής

Doucet Sandrine – Βουλευτίνα
Dufau JeanPierre – Βουλευτής
Durain Jérôme – Γερουσιαστής
Dussopt Olivier – Βουλευτής
Féron Hervé – Βουλευτής
Gaillard Geneviève – Βουλευτίνα
Galut Yann – Βουλευτής

Goldberg Daniel – Βουλευτής

Gorce Gaetan – Γερουσιαστής
Gourjade Linda – Βουλευτίνα
Gueugneau Edith – Βουλευτίνα
Hamon Benoit – Βουλευτής

Hanotin Mathieu – Βουλευτής
Juanico Régis – Βουλευτής
Kalinowski Laurent – Βουλευτής
Khirouni Chaynesse – Βουλευτίνα
Léonard Christophe – Βουλευτής

Leroy Arnaud – Βουλευτής
Liem Hoang Ngoc -Ευρωβουλευτής
Lienemann MarieNoëlle – Γερουσιαστής
Maurel Emmanuel – Ευρωβουλευτής
Noguès Philippe – Βουλευτής
Paul Christian – Βουλευτής
Pouzol Michel – Βουλευτής
Prat Patrice – Βουλευτής
Premat Christophe – Βουλευτής
Reynaud MarieLine – Βουλευτίνα

Robiliard Denys – Βουλευτής
Romagnan Barbara – Βουλευτίνα

Sebaoun Gérard – Βουλευτής
Tallard Isabelle – Βουλευτίνα
Thomas Isabelle – Ευρωβουλευτίνα
Travert Stéphane – Βουλευτής
Vergnier Michel – Βουλευτής
Zanetti Paola – Βουλευτίνα

<<==>>

Laisser un commentaire